Comunicat

COMUNICAT cu privire la discutiile purtate in sedinta din 22.11.2015

Data: 30.11.2015

COMUNICAT cu privire la discutiile purtate in sedinta din 22.11.2015.

In data de 22.11.2015 la sediul M.A.D.R. a avut loc o sedinta de lucru la care s-au discutat urmatoarele probleme structurate in trei capitole dupa cum urmeaza:

I.                    Impartirea sumelor alocate de catre UE pentru ajutorarea fermierilor romani in vederea reducerii impactului negative al problemelor cu care se confrunta piata laptelui.

Au fost prezenti la discutie reprezentati ai M.A.D.R., A.N.Z., A.C.V.BR-SIM, A.G.C.T.R., Asociatia ABERDEEN  ANGUS, F.C.B.R., A.G.C.T.R.-filiala Calarasi, A.G.C.T.R.-filiala Giurgiu.

In urma solicitarii reprezentantilor M.A.D.R. s-au expus urmatoarele doua variante:

-          A.C.V.BR-SIM impreuna cu A.G.C.T.R. au propus impartirea fondurilor in cauza direct catre fermieri printr-un algoritm creat pe baza cantitatii de lapte livrate de fiecare fermier in anul de cota 2014, cantitati declarate la obtinerea subventiei pe tona de lapte. Aceste date sunt centralizate la nivelul A.P.I.A. si pot asigura o impartiere transparenta .

-          F.C.B.R. a propus impartierea fondurilor astfel: o parte catre fermierii mici detinatori a 1-15 capete bovine, iar cealalta parte din fonduri catre asociatii profesionale representative in vederea creari de programe pentru stimularea consumului de lapte.

Reprezentatii M.A.D.R. au solicitat opinii scrise cat mai urgent, urmand sa stabileasca criteriile de impartire a fondurilor  in acord cu doleantele reprezentatilor fermierilor coroborate cu directiile de acordare acceptate de catre U.E.   

II.                  Rectificarea raselor de bovine inscrise in pasapoarte.

Au fost prezenti la discutie reprezentati ai M.A.D.R., A.N.S.V.S.A., A.N.Z., A.C.V.BR-SIM, A.G.C.T.R., Asociatia ABERDEEN  ANGUS, F.C.B.R., A.G.C.T.R.-filiala Calarasi, A.G.C.T.R.-filiala Giurgiu.

In urma discutiilor s-au structurat 2 directii de rezolvare a acestei probleme:

 

-          Pentru rezolvarea rapida a problemei aparute la acordarea SCZ, intr-un termen foarte scurt, se vor modifica rasele de pe pasapoartele bovinelor inscrise la aceasta subventie pe baza adeverintelor emise de catre Registrele Genealogice si aflate la dosarele A.P.I.A.

-          Amendarea legii de organizare si functionare a A.N.S.V.S.A. in vederea renuntarii la inscrierea rasei pe pasapoarte, aceasta fiind inlocuita cu identificarea SPECIEI, stabilirea rasei fiind atributul Registrelor Genealogice acreditate.

 

III.                Modificari aduse HG 1179/2014 cu privire la reglementarea prestarii de servicii de COP si RG catre fermele zootehnice.

 

Au fost prezenti la discutie reprezentati ai M.A.D.R., A.N.Z., A.C.V.BR-SIM, A.G.C.T.R., Asociatia ABERDEEN  ANGUS, A.G.C.T.R.-filiala Calarasi, A.G.C.T.R.-filiala Giurgiu.

 

S-au structurat 3 propuneri de amendare a HG1179 dupa cum urmeaza :

 

-          Eliminarea obligativitatii depunerii copiilor dupa contractele de COP si RG la fiecare Cerere Initiala anuala

-          Acceptarea persoanelor fizice la subventionarea activitatilor de COP si RG prin depunerea copiilor dupa Atestatele de Producator la Cererea Initiala Anuala nu la Prima Cerere de Plata.

-          Modificarea termenului de depunere a deconturilor lunare/trimestriale de la 30 de zile ale lunii urmatoare efectuarii activitatilor, la 15 zile.

Aceste trei modifocari vor fi inscrise in anul 2016 intr-o HG de modificare a HG 1179, urmand ca primele doua sa produca efecte la Cererea Initial anuala a anului 2017, iar ultima sa produca efecte din a doua luna dupa publicare.

In cazul in care minuta de sedinta intocmita de catre M.A.D.R. va fi transmisa catre noi, asa cum am solicitat, o vom posta in aceasta sectiune a site-ului.

 

Asociatia Crescatorilor de Vaci Baltata Romaneasca tip Simmental